منصور واعظی دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور صبح امروز چهارشنبه 2 مرداد در حاشیه مراسم رونمایی از «تفسیر الاثری» که در کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد، در پاسخ به سوال خبرنگار مهر که «شما قبلاً گفته بودید میانگین ظرفیت هر کتابخانه عمومی در کشور 15 هزار جلد است و بیشتر از این ما نمیتوانیم کتاب وارد این مراکز کنیم. پس سرنوشت تازههای نشر چه میشود؟» گفت: من نگفته بودم کتابهایی را که تازه منتشر میشود، تهیه نمیکنیم و عرض کرده بودم دوستان این مطالبه را دارند که هر کتابی را که منتشر میشود، ما باید برای کتابخانههای عمومی بخریم که این جای بحث دارد.
وی افزود: در سال بین 60 تا 70 هزار عنوان کتاب منتشر میشود و اگر قرار باشد ما همه اینها را بخریم، یعنی باید هر سال 60 هزار عنوان کتاب را وارد هر کدام از کتابخانههای عمومیمان بکنیم که این نشدنی است. ما در سال گذشته بیش از 4000 عنوان کتاب خریداری و وارد کتابخانههای عمومی کردهایم و امسال هم همین کار را داریم میکنیم.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور همچنین در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار مهر که پاسخ شما به انتقادات برخی ناشران که میگویند نهاد از آنها کتابی خریداری نمیکند و این این خرید تنها به برخی ناشران خاص محدود است، چیست؟ گفت: به هیچ وجه اینظور نیست. اولاً در طرح «کتاب من» این اعضای کتابخانههای عمومی هستند که تقاضای کتاب میکنند و ما هم آنها را تهیه میکنیم. دوماً این مسئله هم که گفته میشود ما فقط از ناشران دولتی کتاب میخریم، صحت ندارد؛ ما 27 کارگروه تخصصی داریم که از برجستهترین اساتید هر حوزه در آنها عضویت دارند و آنها هستند که اتخاذ تصمیم میکنند.
به گفته این مقام مسئول در خرید کتاب برای کتابخانههای عمومی سراسر کشور، اعضای این 27 کارگروه هیچگونه حساسیتی نسبت به اینکه کتاب از ناشر دولتی یا خصوصی خریداری شود، ندارند و تمام تلاش مجموعه این است که بهترین کتابها برای کتابخانههای عمومی خریداری شوند.
واعظی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار مهر که گفته میشود بودجه نیم درصدی برخی شهرداریها که قرار بوده از آنها اخذ و برای بهبود وضعیت کتابخانههای عمومی همان شهرها هزینه شود، در مواردی غیر از این و عموماً صرف هزینههای جاری نهاد کتابخانههای عمومی شده است. در این رابطه چه توضیحی دارید؟ با بیان این نکته «هیچ پولی در نهاد کتابخانههای عمومی خارج از کتابخانههای عمومی هزینه نشده است» در عین حال تاکید کرد: یکی از شهرداریها اظهار کرده بود که نیم درصدی که از ما کسر شده، در استان دیگری هزینه شده است این حرف غلطی است.
وی بدون ذکر نام این شهر، گفت: بر اساس مصوبه هیئت امنا نهاد کتابخانهها عمومی کشور، واریز وجه شهرداریها باید به حساب انجمن کتابخانههای همان شهر باشد اما چون در سال 90 این کار به صورت متمرکز انجام شد، ما این بودجهها را در همان استان هزینه میکنیم و بودجه هیچ استانی را در استانی دیگر هزینه نمیکنیم. چیزی که قانون برای بحث نیم درصد مشخص کرده، انجام هزینهها در آن محدوده جغرافیایی است اما نگفته که این بودجه حتماً صرف توسعه کتابخانهها شود یا خرید کتاب یا پرداخت حقوق پرسنل.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور ادامه داد: همانطور که گفتم تنها محدودیتی که ما داریم، این است که این پول را در همان منطقه هزینه کنیم که همینطور هم شده است و در عین حال ممکن است صرف خرید کتاب شده باشد یا صرف حقوق و مزایای پرسنل همان منطقه شده باشد و اصلاً همه هزینههای ما هم همین است. پول هر انجمن در همان محدوده جغرافیایی هزینه میشود و ما با وسواس این را کنترل میکنیم.
نظر شما